Lighthouse Translations

Waterstof: grijs, blauw, groen of toch wat anders?

Waterstof

We zijn inmiddels allemaal wel bekend met de term waterstof. Het is binnen de energietransitie een telkens vaker gehoord alternatief voor o.a. aardgas, en zodoende schieten de initiatieven en daarmee ook ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond. Hartstikke mooi natuurlijk, want het behoud van de aarde gaat ons allemaal aan, maar alleen het begrip waterstof is al niet meer genoeg. We hebben inmiddels als hoofdkleuren grijze, blauwe en groene waterstof en dan wordt het voor de meeste mensen iets van klok en klepel… Ik ga je hieronder vertellen hoe het nou eigenlijk in elkaar steekt, zodat ook jij op de volgende netwerkmeeting mee kunt praten.

Als eerste: waterstof is waterstof. Er is geen verschil in samenstelling, ongeacht welk kleurstickertje er op geplakt wordt. Waar het om draait is de manier waarop de waterstof geproduceerd wordt.

Grijze waterstof

We beginnen met de minst milieuvriendelijke variant. Waterstof wordt grijs genoemd als het gewonnen wordt uit een fossiele brandstof (meestal aardgas) middels een chemische reactie. Er wordt gebruik gemaakt van hitte en het uiteenvallen van de fossiele brandstof in waterstof en reststoffen. Hier komt CO₂ bij vrij die in de atmosfeer terecht komt.

Op dit moment wordt deze manier het meest gebruikt om waterstof te maken. Het voordeel is dat er geen CO₂ vrijkomt op de plek waar de waterstof als brandstof wordt gebruikt, maar alleen op de plek waar het geproduceerd wordt.

Blauwe waterstof

De productie van blauwe waterstof volgt precies hetzelfde procedé als dat van grijze waterstof. Verschil is dat de vrijkomende CO₂ wordt afgevangen en opgeslagen in bijv. lege gasvelden waardoor het eigenlijk weer CO₂-neutraal is. Blauwe waterstof wordt gezien als de voorloper of voorbereider van groene waterstof. Het is al veel milieuvriendelijker als grijs, en de groene waterstof is nog niet op het niveau waarop het grootschalig geproduceerd kan worden.

Groene waterstof

Dit is de meest milieuvriendelijke variant. Groene waterstof wordt niet gemaakt middels een chemische reactie en hitte, maar door gebruikt te maken van elektrolyse. De energie die daarvoor nodig is komt uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- of windenergie en heeft dus geen CO₂-uitstoot! Deze groene variant is volop in ontwikkeling, want er zijn best nog wat haken en ogen in het productieproces en de opschalingsmogelijkheden.

Tot slot

Dit zijn in basis de 3 hoofdgroepen waterstof. Er zijn heel veel initiatieven, projecten, samenwerkingen en start-ups die met bovenstaande materie bezig zijn. Niet alleen met de productie van waterstof maar ook met de toepassingsmogelijkheden, want ook die zijn bijna eindeloos. Maar daarover schrijf ik een volgende keer. In een ander artikel heb ik meer geschreven over de energietransitie, dat kun je HIER lezen

Om je nog meer op de (kleuren)kast te jagen: er is zelfs een hele kleurenboog aan waterstofvarianten. ‘Veelschrijvend ingenieur’ Thijs ten Brinck geeft met een lijst van 15 kleuren de verschillende productiemogelijkheden en milieuvriendelijkheid van waterstof aan. Zijn verhaal kun je HIER lezen.

Kan ik je helpen?

Wil je reageren of heb je een vraag? Dan zie ik dat graag in het reactiegedeelte hieronder. Kan ik je helpen met een vertaling over dit onderwerp of wil je graag dat ik even met je meekijk naar een Nederlandse tekst? Stuur dan een mailtje naar info@lighthousetranslations.nl en dan hoor je snel van mij.

Facebooktwitterlinkedin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *